Френски учени опровергаха публикуваните наскоро в сп. Лансет заключения  за

...
Френски учени опровергаха публикуваните наскоро в сп. Лансет заключения  за
Коментари Харесай

Франция опроверга твърденията за маймунска шарка при куче


Френски учени опровергаха оповестените неотдавна в сп. " Лансет " изводи  за първия случай на заразяване с маймунска шарка на куче след контакт със стопаните му, написа в. " Паризиен ". 

В обява от 10 август откриватели от болничното заведение " Питие-Салпетриер " в Париж потвърждават освен предаването на болестта от човек на домакински любим, само че и че кучето освен е било притежател на вируса, само че и че се е разболяло.

" Направихме спомагателни проучвания и получихме отчет от Националния референтен център за ортопоксвирусни инфекции ", сподели Кристоф Кордван, експерт от френската Национална организация за санитарна сигурност (ANSES) и съавтор на изследването. Резултатите от разбора демонстрират, че кучето не е боледувало от маймунска шарка. " То в действителност е било притежател на вируса, само че не е развило заболяването ", споделя в умозаключение откривателят.

Колкото до кожните обриви и язви, откривателите считат, че това е съвпадане. " Лезиите бяха забележими, само че не са свързани с заболяването ", споделя Кордван. По думите му това значи, че кучето не е заразно и не съставлява заплаха за други животни от позиция на предаването на вируса на маймунската шарка. Той назова този факт добра вест и добави, че е дал новите данни на Световната здравна организация (СЗО).

В сп. " Лансет " е разказан случай във Франция на предаване на вируса на маймунската шарка на домашно куче от неговите стопани. Става въпрос за мъже, живеещи под един покрив, които имат полови връзки с други мъже и имат голям брой сътрудници. През юни те оповестяват за признаци на маймунска шарка. Дванадесет дни късно при 4-годишна мъжка италианска хрътка се появяват кожно-лигавични лезии, а PCR пробата демонстрира недвусмислено съществуване на вируса в тялото, като пробите от вируса на кучето и на един от притежателите му са изцяло идентични.

В. " Паризиен " отбелязва, че животното е спяло в една стая с болните. В тази връзка изданието припомня нуждата от редовно миене на ръцете и носене на маска вкъщи, в случай че човек е болен от маймунска шарка и отглежда домашни любимци. Той също така би трябвало да се пробва да заобикаля контакт с тях по време на болестта, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР